Het labyrint

Labyrint het centrum

Het labyrint, vaak verward met het woord doolhof.
Er is wel een degelijk verschil; in een doolhof kan je verdwalen, je dwaalt over de paden en hoopt in het midden uit te komen. 
In een labyrint kan je maar op 1 manier bij het centrum komen en er is ook maar 1 manier om het labyrint te verlaten. 
Een labyrint heeft vaak een symbolische en spirituele betekenis. Je kunt je er volledig concentreren op wat in jezelf afspeelt en kan je antwoord krijgen op vragen die speelt.

Tijdens het belopen van een labyrint maak je contact met je sacrale kern. Je maakt het groter omdat je steeds meer loslaat en open staat voor nieuwe dingen.
Het brengt je in het hier en nu en het laat jezelf doorgronden.  Je kunt hierbij de volgende vragen stellen:

  • Wat heb ik echt nodig?
  • Wat wil ik echt?
  • Waar sta ik ?
  • Hoe ga ik verder

Je kunt een labyrint gebruiken voor je dagelijkse vragen, maar ook toepassen in rituelen of ceremonies.
Je kunt het gebruiken om afscheid te nemen van een slechte eigenschap bijvoorbeeld, of een nieuwe fase in te luiden. Met nieuwjaar kan je een wensenpot in het centrum zetten en al lopende je briefjes schrijven en in het centrum in de pot doen en verbranden.

Je kunt het labyrint ook lopen met dieren, paarden zijn er bijvoorbeeld heel gevoelig voor. In het centrum komen ze volledig tot rust. 
Afstemming is heel belangrijk voordat je met een labyrint gaat werken. Dit kan je doen door wat ontspanningsoefeningen voordat je start. Heb je een vraag die je mee wilt nemen naar het centrum? dan stel je die jezelf al tijdens de meditatie of ontspanningsoefeningen vooraf.

Hou deze vraag in je hoofd, tijdens het lopen geef je je over aan het tempo wat bij je past. Het kan zijn dat het je moeite kost om je evenwicht te bewaren, dit is oke, laat maar gebeuren.
Als je het gebruikt om antwoord te krijgen op je vraag, kan je in het centrum blijven staan en aandacht schenken aan die vraag. Op het moment dat dat klaar is (op gevoel) loop je terug met een leeg hoofd. 

Loslaten

In spiritueel opzicht heeft het lopen van het labyrint te maken met loslaten. Denk aan emoties als angst, verdriet of schuld. Als je dit kunt loslaten heb je ruimte voor nieuwe ervaringen.

Fysiek merk je dat je rustiger wordt als je het labyrint loopt, je gaat met je aandacht naar je voeten en leeft geheel in het hier en nu. Omdat we tegenwoordig door de maatschappij worden geleefd is dit een mooie manier om te onthaasten.

Een labyrint maken

Als je een labyrint wilt maken kan je deze zelf maken. Dit is in elke vorm denkbaar, als het centrum van het labyrint maar via 1 toegang te bereiken is, dan is alles goed. Je kunt in de tuin een labyrint neerleggen met stenen die je hebt verzameld, of op het strand met schelpen.
Op straat kan je het maken met krijt of modder. Maar ook met lege potjes met waxinelichtjes erin, dat is heel mooi in het donker.  Of gebruik veren, of edelstenen (als je er zoveel hebt) of bloemblaadjes.
Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt een labyrint maken. 
Maak de paden niet te breed, ongeveer en stoeptegel breed. Op die manier is elke stap die je zet met volle concentratie. 

De opening kan je elke richting opleggen, het mooiste zou zijn het oosten, dit staat voor wedergeboorte. Vanuit het midden loop je dan het nieuwe leven tegemoet.
Je kunt zelfs een labyrint op papier maken en het pad lopen met je vinger ipv met je voeten. Dit is een perfecte manier als je geen ruimte of tijd hebt voor een loop labyrint. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *