Je hebt het vast in huis, een plek waar je foto’s hebt staan van (overleden) dierbaren, een plek om stil te staan, bij wat was en wat is.
Kijk maar eens rond in je huis, ongemerkt heb je zo’n plek al noem je het misschien geen altaar.
In huis heb ik verschillende altaren. Een plek waar foto’s staan van diegene die ik mis (mens of dier) en daarbij liggen dingen die belangrijk zijn voor mij of bij die persoon horen. Elke keer als ik er langs loop, herinnert het mij aan die persoon of dier. 

Wat is de oorsprong van een altaar

Oorspronkelijk was een altaar een offertafel, waarop aan goden of geesten geofferd werd. Je vindt ze in kerken, moskeeën en andere heilige plaatsen.
Je kunt er offeren, vieren, herdenken, mediteren, bidden of om raad vragen.
Zoals ik al zei zal het vast zo zijn dat je ergens in je huis een altaar hebt, zonder dat je er zo’n betekenis aan geeft. 
Het is een plek dat je inspireert en helpt contact te maken met het goddelijke – wat jij daar ook onder verstaat -. Je kunt hiermee uitdrukken wat belangrijk is voor jou. Een altaar kan een plek zijn van bezinning.

Hoe maak je een altaar

Een altaar kan je overal maken. Een kastje, een tafeltje een plankje aan de muur. Als je je altaar maakt kan je het inrichten en versieren zoals jij het wilt. Het is tenslotte JOUW plek. Je kunt je laten inspireren door tradities en/of stromingen, maar je kunt ook je gevoel volgen en doen wat je hart je ingeeft. Een altaar is heel persoonlijk, niemand kan je vertellen hoe je het moet doen, dat weet alleen jij.
Laat je leiden door je gevoel, ingevingen en eigen intuitie. 

Doeleinden van een altaar

Verschillende altaren

Het basisaltaar
Dit kan een klein tafeltje zijn of een krukje in de hoek van de kamer. Maar ook een plankje aan de muur.

Reisaltaar
Een draagaltaar of reisaltaar kun je makkelijker bij je dragen en de inhoud overal uitstallen. Zo heb je ook de mogelijkheid om in natuur, op reis of tijdens een workshop je eigen altaartje te bouwen. Je kunt de spullen bewaren in een mooi blik of houten kistje. 
Zo heb je altijd je altaar bij de hand.

Totemdieren
De Zuni Indianen dragen vaak uit steen gesneden diertjes of poppetjes met zich mee. Ze wikkelen de miniaturen in een doek en bewaren alles in een ronde rieten mand. Op elke gewenste plek kunnen ze uitgestald worden. Je kunt op zoek gaan naar je eigen verzameling miniaturen, gesneden uit hout of steen. 

Buidel
Van een ronde lap zeemleer kun je een klein altaar maken waarin je speciale voorwerpen bewaart en die bij je draagt. Snij een cirkel uit leer, prik er gaatjes in en rijg er een koord doorheen waarmee je de buidel kunt sluiten.

Fetish potje
Een andere mogelijkheid is het maken van een fetish pot, vaak wordt er een uitholde kalebas voor gebruikt. Vul de pot met edelsteentjes waar je veren in steekt. Een fetish potje wijd je meestal aan 1 of 2 totems. Naast de verken kan je er een ook afbeelding van je geliefde totemdier in zetten.

Koffer
Voor ieder doel of thema kan je een kartonnen doos of kistje beplakken. Beplak de doos met afbeeldingen die bij je passen. Je vindt ze op internet of in tijdschriften of je tekent ze er zelf op. Zo kun je je altaar maken om neer te zetten, mee te nemen of verborgen te houden.

Kastje
Een oud tafeltje, kastje of bankje kan je omtoveren tot altaar door het te beschilderen en in te richten tot altaar.

Schaal
Ook een grote schaal kan prima als altaar dienen. Als je er schelpenzand in doet, kun je er bijvoorbeeld een medicijnwiel of stenencirkel in leggen. Een schaal vullen met water en schelpen of een fonteintje kan een mooi wateraltaar vormen.