Tincturen

Tincturen kunnen worden gebruikt om wortels of bladeren te bereiden. Ze bevatten naast water ook alcohol om ingredienten uit de kruiden te halen die anders niet vrij zouden komen. De alcohol kan eventueel vervangen worden door glycerine of azijn.

Als je een kruid lang wilt gebruiken is een tinctuur de beste bereidingsmethode, omdat tincturen minstens 2 jaar houdbaar blijven. Een tinctuur is veel sterker dan een infusie of een afkooksel en wordt in mililiters (ml) of theelepels (tl) ingenomen. Gebruik een pipet om de hoeveelheden af te meten.

In het algemeen geldt: 20 druppels = 1 ml. De gemiddelde dosering zal varieren van 3 maal daags, 1 ml tot 3 maal daags 5 ml, afhankelijk van het kruid. Controleer daarom altijd de individuele kruidendosering online of in een kruidengids.

Werkwijze: 

 

200 gram gedroogde kruiden
2,5 dl alcohol
7,5 dl water

Hak de kruiden fijn en doe ze in een glazen kom of pot. Voeg de vloeistof toe en sluit de pot goed af. Zet de pot op een warme, donkere plaats en laat hem daar 14 dagen staan. Schud de pot elke 2 of 3 dagen om. Zeef het mengsel na 14 dagen in een schone pot, waarbij de overblijfselen van de natte kruiden apart gehouden kan worden. Deze kunnen vervolgens worden uitgeperst met een wijnpers.

Ook kun je de kruiden in een stuk katoen wikkelen en uitwringen. Bewaar de tinctuur in een gekleurde, glazen pot of fles en zet deze op een donkere plek. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *