Sint Janskruid – zenuwherstellend

Sint Janskruid

Latijnse naam: Hypericum Perforatum

 

Oorsprong: Europa
Gebruikte delen: blad en bloem
Dosering: 1 theelepel per kopje, 1 a 2 kopjes per dag
Bestanddelen: essentiele olie, hypericine, hyperforine, flavonoiden, looizuren
Werking: zenuwherstellend, angstverlichtend

Het kruid al geheel heeft een kalmerend en opmonterend effect, wat de pijngewaarwording vermindert en pijnlijke processen als spasmen en ontsteking remt. Van geen van de afzonderlijke bestanddelen is bewezen dat ze op zichzelf effectief zijn. Plaatselijk toegepast heeft de olie een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Het kruid is nuttig in geval van neuralgie, gordelroos en oorpijn.

Waarschuwing: uit een onderzoek komt naar voren dat het kruid mogelijk tot gevolg heeft dat de lever bepaalde medicijnen vernietigt. Dat zou belangrijk kunnen zijn voor medicijnen waarvan de dosering zeer precies dient te zijn; anti epileptica, immuno onderdrukkers, hartregulatoren en medicijnen tegen HIV.

Het kruid kan uitwendig veilig gebruikt worden met medicatie, met uitzondering van medicatie die de huid gevoeliger maken voor de zon. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *