Kruiden vinden, kopen, plukken

Kruiden vinden, kopen, plukken

Er zijn verschillende manieren om aan kruiden te komen. Je kunt ze plukken uit de natuur, kopen in de winkel (vers of gedroogd). Ook kun je je eigen kruiden kweken in de tuin of in de kas. 
Hoe je er ook aan komt, gebruik ze wijs!

Zelf kruiden plukken, daar zijn een paar logische regels voor.

  • Spaar de natuur, beroof het gebied nooit van alle kruiden die er staan. Geef het de kans zich weer te vermenigvuldigen.
  • Ontwortel planten niet, maar oogst slechts enkele exemplaren en laat de rest staan.
  • Oogst alleen bekende planten die in grote getale aanwezig zijn. 
  • Zorg ervoor dat je er altijd zeker van bent wat je plukt en wat je ermee wilt gaan doen. Schaf daarom een kruidengids aan voor hulp onderweg.
  • Zorg ervoor dat je geen beschermde soorten oogst. Op deze manier blijven de rijkdommen daar waar ze horen en kan iedereen er van genieten.

Gezonde kruiden kiezen is heel belangrijk. Controleer of er geen pesticiden zijn gebruikt en pluk geen kruiden die op industrieterreinen groeien of langs drukke wegen. Probeer planten te kiezen die vrij zijn van dierelijke uitwerpselen, niet zijn aangevreten door insecten en er gezond uit zien en goed en vers ruiken.

Kruiden kopen in een winkel is een goede manier om aan kruiden te komen. Controleer wel altijd de kwaliteit door de kruiden goed te bekijken, eraan te ruiken of ervan te proeven. Gedroogde kruiden kunnen slechts een paar jaar worden bewaard, let daarop altijd op de kleur.  De bloemen moeten nog iets van hun oorspronkelijke kleur hebben en de bladeren moeten van binnen nog een beetje groen zijn. Als een goudsbloem bijvoorbeeld er bleek en flets uit ziet, is deze misschien te lang bewaard. Het kruid moet ook nog ruiken.

Kruiden drogen, als je kruiden vers wilt gebruiken moet je ze vrij snel gebruiken omdat ze anders bederven. Je kunt de plant ook voorzichtig drogen in een warme kast of ze op bruin papier leggen op een warme, donkere plaats. Leg grote bloemen of bladeren altijd zo neer dat ze elkaar niet overlappen en de lucht kan circuleren.

Laat ze 1 tot 3 weken drogen. Als er schimmel ontstaat moet je de bloemen weggooien en opnieuw beginnen. Een plant met kleine bloemen zoals lavendel kan je  drogen door deze in een bruine zak, in groepjes van 4 of 5 aan de stengels op te hangen. Zorg ervoor dat de zak de bloemen en de stengels bedekt en doe er een elastiekje om.  

Kruiden bewaren, wanneer de kruiden droog zijn kun je ze in een schone droge bruine pot doen. Bewaar deze op een donkere plaats. Als je gedroogde kruiden koopt, vervoer ze dan in een schone, droge donkere pot met een goed afsluitende deksel. Laat kruiden nooit in plastic bakjes of zakjes zitten, want dan gaat hun werking veel sneller verloren. 

Je kunt kruiden wel bewaren in papieren zakjes, maar let er dan op dat er geen vocht of insecten bijkomen. Zet zowel de naam van het kruid als de datum op de pot, zodat je weet om welk kruid het gaat en hoe lang je het kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *