Kamille

Latijnse naam: Matricaria recutita

 

Oorsprong: Europa
Gebruikte delen: de bloem
Dosering: 1 theelepel per kopje, 1-3 kopjes per dag
Bestanddelen: etherische olie, flavonoiden, cumarine, valeriaanzuur, sesquiterpene bitterstoffen, salicylaten, looizuren
Werking: ontspannend, spijsverteringstonicum

Kamille is een van de meest complexe kruiden die op grote schaal gebruikt worden. Het kruid heeft iets van nagenoeg iedere werking die planten vertonen. De etherische olie werkt in op de hersenen en vermindert daar door centraal de gevoeligheid. Ze heeft daarnaast bij plaatselijke toepassing een milde antiseptische en ontstekingsremmende werking. De flavonoiden zijn mild diuretisch, de cumarinen ontspannen de spieren door op plaatselijke zenuwcentra in te werken.

De etherische olie is een carminativum (vermindert de bacteriele gisting en windzucht in de darmen). De sesquiterpene bitterstoffen stimuleren de galproductie in de lever. De looizuren oefenen een samentrekkend effect op de darmwand uit en verlichten daardoor diarree.