Gorgeldrankjes & mondspoelingen

Gorgelen en spoelen

Een gorgeldrank of mondspoeling kan worden gemaakt van een infusie, afkooksel of verdunde tinctuur en gebruikt worden voor diverse mond en keelklachten. Denk aan geïrriteerde keel, verkoudheid of keelontsteking.

Kies een kruid dat bekend staat om hun antiseptische eigenschappen. Het is niet erg wanneer je tijdens het gorgelen wat van de vloeistof doorslikt. Je kunt de gorgeldrank 4 a 5 keer per dag gebruiken. Als er sprake is van een aanhoudende tandvleesprobleem, raadpleeg dan uw tandarts of huisarts. 

Werkwijze: 
Maak een infusie of kruidenthee, laat deze 10 minuten trekken en vervolgens afkoelen. Daarna zeven en gebruiken als gorgeldrank of mondspoeling.

Tincturen
Verdun 5 ml (1 tl) van de gekozen tinctuur in 1 dl water en gebruik dit zoals wordt aangegeven.

 

Tegen aften: 2 ml salietinctuur, 2 ml goudsbloemtinctuur en 1 dl water.

Dit middel kan in verdunde vorm als mondspoeling worden gebruikt en onverdund als olie, die rechtstreeks op de aften wordt aangebracht met een pluk watten. Het heeft anitseptische en genezende eigenschappen. Bij onverdund gebruik kan de tinctuur een beetje prikken.

Mondverfrissend recept:

1 kop saliethee
Een eenvoudige infusie van salie werkt uitstekend bij keelpijn of bij verfrissen van de mond. De vluchtige oliën in salie reinigen de mond en beschermen tegen bacteriën die infecties kunnen veroorzaken en de tanden of het tandvlees kunnen aantasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *