Citroenmelisse

Latijnse naam: Melissa officinalis

 

Oorsprong: Europa
Gebruikte delen: blad
Dosering: 1 theelepel per kopje, 1-3 kopjes per dag
Bestanddelen: etherische olie, flavonoiden, fenolen, tripertenen, looizuren
Werking: ontspannend, spijsverteringstonicum

De etherische olie heeft een centraal ontspannend effect (op de hersenen) en verlaagt tevens de stimulatie van schildklierhormonen door andere systemen. De olie remt verder de groei van virussen zoals herpes. Dat doet ze door de weefsels een soort van afstotende bescherming te geven en mogelijk door de deklaag van virussen heen te dringen.

De fenolen ondersteunen deze werking en helpen bacterien uit de darm te drijven. De triterpenen zijn bitter en stimuleren derhalve de spijsverteringssecreties. De looizuren laten de darmwand samentrekken en verlichten daardoor diarree.