Afkooksel

Bij afkooksels worden de stevige delen van de plant – bast, wortel, wortelstokken en bessen – gebruikt vanwege hun medicinale werking. Afkooksels moeten altijd minstens 10 minuten koken.

Gebruik 20 gr gedroogde of 40 gr verse kruiden op ongeveer 8 dl water.
Snijd de wortel of bast van de plant zo fijn mogelijk, zodat het kokende water zoveel mogelijk stoffen uit de plant kan opnemen. Doe de fijngesneden deeltjes in een pan met koud water en breng dit aan de kook. Sluit de pan goed af en laat het afkooksel, volgens de aanwijzingen uit het recept, een aantal minuten op het vuur sudderen.

Laat het afkooksel eerst afkoelen en zeef daarna zoveel mogelijk vloeistof uit de deeltjes om niets van de geneeskrachtige werking te verliezen. Als je de verschillende delen van 2 kruiden wilt combineren, bijvoorbeeld wortel en blad, voeg het blad dan pas aan het eind van de sudderperiode toe.

Laat het mengsel vervolgens 10 minuten afgedekt staan. Dit mengsel kan even lang worden bewaard als een normale afkooksel, omdat de vloeistof gesteriliseerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *